Bärande

Varför bära barn?

Att bära sitt barn i en bärsjal, bärsele eller annat bärdon är något som har praktiserats i århundrande i hela världen. Under de senaste decennierna har bärandet minskat i västvärlden


Kända fördelar med att bära barn

 • Barn som bärs gråter mindre
 • Mödrar som bär sina barn reagerar snabbare på barnets kommunikation
 • Underlättarför barnet att reglera sina fysiologiska funktioner 
 • Minskad risk för platthuvud

 • Minska risken för förlossningsdepression
 • Främja amningen


När du har ditt barn i bärsjal eller ergonomisk bärsele är ditt barn nära samtidigt som du får du får god avlastning och händerna fria att göra annat. Däremot kan ensidigt bärande vara slitsamt för kroppen. Variera gärna bärandet med att bära både i dina armar samt i bärsjal eller bärsele eller annat bärdon. Att variera bärandet är toppen för kroppen. 

Val av sjal/sele

Trikåsjal 

En bärsjal i trikå är ca 5meter lång och töjer sig när den dras i. Trikåsjal är lämplig för att bära nyfödda barn. Fördelen med en trikåsjal är att den är mjuk och skön mot bebisens känsliga hud, men den är också mycket förlåtande vad gäller knytningen. Det är också praktiskt att bebisen går att ta i och ur sjalen utan att den behöver knytas upp och knytas om.

Hybridsjal

En hybrisjal liknar trikåsjal men är inte lika töjbar. Hybridsjalen passar från nyfödd och upp till ca 1år. En hybridsjal är enkel att lära sig knyta för den som är nybörjare på sjalar och används fraförallt för att bära på magen och på höften. Är hybridsjalen mycket stadig kan du även använda den på ryggen.


Vävd sjal 

Vävda sjalar är tillverkade av ett vävt stycke tyg detta gör dem stummare än trikå sjalar och medför att de är stadigare och ger bättre avlastning än en trikåsjal när barnet börjar bli lite tyngre. För att lyfta ut barnet ur sjalen behöver sjalen knytas upp. Vävda bärsjalar passar bebisen från nyfödd och så länge barnet vill bli buret. 


Det finns många fler sätt att knyta en vävd sjal jämfört med en trikåsjal och barnet kan bäras både på mage, höft och rygg. Men variationen beror också på hur lång sjal du har. Vissa knytningar lämpar sig bättre för korta sjalar medan andra passar bättre för längre sjalar. .


2, 3, 4 … – vilken storlek ska jag ha?

Sjalarna delas ofta in i olika storlekar utifrån en siffra och inte utifrån sjalens längd i meter.

Det här betyder storlekarna:

 • Stl 1 – cirka 2,2 meter
 • Stl 2 – cirka 2,6 meter
 • Stl 3 – cirka 3,2 meter
 • Stl 4 – cirka 3,6 meter
 • Stl 5 – cirka 4,2 meter
 • Stl 6 – cirka 4,6 meter
 • Stl 7 – cirka 5,2 meter
 • Stl 8 – cirka 5,6 meter

Vilken storlek du behöver beror på hur stor du är själv, hur du vill bära och vilka olika knyt som du vill göra. 


Ens basstorlek är den storlek man behöver för att kunna knyta standardknytet/basknytet som även kallas omslutet kryss (eng; front wrap cross carry, förkortas FWCC).

Utgå från din tröjstorlek när du väljer sjalstorlek:

 • XS-S – Stl 5
 • M-L – Stl 6
 • XL-2XL – Stl 7


Ringsjal

En ringsjal är en kort sjal som har två ringar fastsydda i ena änden som används för att spänna tyget. denna typ av sjal passar bra från nyfödd och barnet bärs då som en liten groda på magen på bäraren, när barnet blir stadigare kan bäras barnet upprätt på din mage, höft eller rygg. Ringsjal är lämpllig för barn som ofta vill i och ur sjalen och är ett svalt alternativ om du lätt blir varm.


Beh dai

En Beh dai är en kombination av både bärsjal och en ergonomisk bärsele. Panelen över ryggen är likt den från en bärsele men har band istället för axelremmar och att knyta liknar att knyta en bärjsal. Beh dais finns med både med vadderade band i axel partiet eller utbredbara. En beh dai i sjaltyg med utbredbara band ger mycket god avlastning och är enklare att använda än att knyta en sjal.


Ergonomisk bärsele

Med en ergonomisk bärsele kan du ofta bära barnet redan från nyfödd (ca 3.5 kg). Många selar på marknaden ger möjlighet att minska bredden på selen så att de passar redan från att barnet är ca 50 cm. Är det inte möjligt att minska bredden behöver du använda en spädbarnsinsats, alternativt vänta tills barnet är ca 3-5 månader (60-65cm) innan selen används.

Med en ergonomisk bärsele kan du bära barnet på magen och ryggen. Kan selens axelband korsas i ryggen kan den också användas på höften. Bär du ofta och länge även efter att barnet blivit över 1,5 år (över 80 cm) så ökar det komforten för både dig och barnet att då byta till en sele med bredare sittyta och högre rygg (toddlersele). De flesta klarar sig annars bra med en sele i standardstorlek.


Onbuhimo

En Onbuhimo är en japansk sele, namnet ungefärliga översättning på svenska blir "rygbärannde remmar"och är en sele utan midjebälte. Med Onbuhimon bär man väldigt högt upp på ryggen.  En Onbuhimo tar liten plats och är snabb att ta av och på. Den är även bra för gravida då man inte behöver ha något som trycker på magen, utan bär högt upp


MY LÖVGREN


Nyheter

Introduktion till ergonomiskt barnbärande

Februari/Mars 2020

Kontakt


Facebook: Knyta Nära


Mail: info@knytanara.se


Följ

Copyright @ All Rights Reserved